Állásinterjú – Felvételi alkalmassági teszt. Milyen és miért ilyen?

Egyre több állásinterjún alkalmaznak felvételi és alkalmassági tesztet a pályázók képességeinek felmérésére a vállalatok. De vajon milyen egy ilyen felvételi teszt? Milyen típusú feladatokra lehet számítani?

Természetesen az állás jellegétől és magától a felvételt hirdetett vállalattól is függ, hogy milyen típusú kérdőívet töltetnek ki a jelentkezőkkel, és hogy azok milyen mélységben vizsgálják a pályázó képességeit.

Az autóipari és elektrotechnikai vállalatoknál fizikai munkakörök esetében sokszor kérnek képességfelmérő, alkalmassági teszteket. Az ilyen kérdéssorokkal vizsgálják meg a jelentkezők logikai, szövegértési, matematikai és egyéb képességeit. Azonban nem kell megijedni, ha alkalmassági tesztet kell kitölteni, hiszen számos gyakorló feladatsort megtalálhatunk már az interneten. Sőt most mi is készültünk egy próba teszttel azok számára, akik szeretnék megismerni a képességfelmérő tesztek során előforduló típusfeladatokat, vagy csak gyakorolni szeretnének.

Amit a próba tesztünkről tudni érdemes

Az általunk összeállított feladatsor tartalmaz matematikai, logikai, szövegértési és szabálytanulási feladatokat is. A 25 kérdésből álló teszt kitöltése nagyjából 15-20 percet vesz igénybe. Mivel ez egy gyakorló kérdéssor, nem jár semmilyen negatív vagy pozitív következménnyel annak kitöltése.

Matematikai kérdések

A matematikai kérdések között található egyszerűbb matematikai műveleteket tartalmazó feladatok, és rövid szöveges feladatok. A numerikus feladványok azt mérik, hogy a kitöltő mennyire boldogul a számokkal. Ez a képesség fontos minden olyan munkakörben, ahol sokszor számadatokra épülő döntéseket kell meghozni.

Szövegértési feladatok

A szövegértési feladatok annak képességét vizsgálják, hogy az írott szövegeket mennyire tudja a teszt kitöltője megérteni és milyen jól tudja azt értelmezni. Az autóipari és elektrotechnikai vállalatoknál ez a készség kiemelten fontos, hiszen számos gépkezelési-, és alkatrészleírást kell értelmeznie a dolgozóknak.

Logikai és szabálytanulási feladatok

A 25 kérdésből álló próba alkalmassági teszten találhatunk néhány logikai és szabálytanulási feladatot is. Míg előbbivel azt mérik, hogy a kitöltő milyen következtetéseket képes levonni, addig utóbbival azt a képességet vizsgálják, hogy mennyire tud logikai szabályokat azonosítani a megfigyeléseiből, és azokat tudja-e figyelmesen alkalmazni. Ez a készség kiemelten fontos minden olyan munkakörben, ahol a korábbi megfigyelésekből kell a jövőre vonatkozóan predikciókat megfogalmazni.

Egyéb feladatok

Továbbá vannak feladatok, amik a térlátás képességét vagy a precizitást vizsgálják.

Ne stresszelj! Gyakorolj!

Készülj fel, hogy ne érjen meglepetésként a teszt az állásinterjún, és ne pánikolj a kérdések láttán. Gyakorolj. Igyekeztünk úgy összeállítani ezt a gyakorló feladatsort, hogy minél jobban bemutassa, milyen típusú feladatokra számíthatnak az általunk meghirdetett állásokra pályázók egy-egy állásinterjún. Nem kell csüggedni, ha elsőre nem sikerül jól megoldanod a feladatokat. Minél többet gyakorolsz, annál jobban fog menni a hasonló kérdések megválaszolása a felvételi és alkalmassági teszt kitöltésekor az állásinterjú során.