Gyártósori operátor

Nem tudod, hogy miben dolgoznál szívesen? Próbáld ki magad gyártósori operátorként!

 

Mit csinál egy gyártósori operátor?

A gyártósori operátor a minőségirányítással kapcsolatos szabványokat alkalmazza. Irányítással működteti a statisztikai és matematikai módszereket. A gyártáshoz szükséges szerszámokat, anyagokat, eszközöket határozza meg, más néven a munkaállomást. A gyártáshoz szükséges szerszámokat, eszközöket, anyagokat ő rendezi el a gyártási logika szerint. Konfigurálja a gépek fő paramétereit, alkalmazza a közös, és használja az egyénre szabott munkavédelmi eszközöket, és karbantartja azokat. Rögzíti az átadás-átvételt, a próbagyártmány ellenőrzését is dokumentálja és részére kijelölt feladatokat elvégzi. Ha a gyártmány hibája helyszínen javítható, akkor elvégzi a javítási munkát, ha nem javítható a helyszínen a hiba, akkor eljár a technológiai utasításoknak megfelelően. Az általa elvégzett munkafeladatokat dokumentálja.

gyartosori-operator-001

Mik a szakmai elvárások vele szemben?

Ismernie kell a biztonsági adatlapokat és a vonatkozó jogszabályokat, valamint a gyártási dokumentációt, tisztában kell lennie a műveleti utasítás tartalmi és formai követelményeivel, és a műveletterv fogalmával. Ellenőriznie és mérnie kell a meneteket és felületeket. Használnia kell a számítógépes és elektronikus mérőeszközöket, és a sorozatmérés különböző eszközeit, ismernie kell az automatizált és a mozgó munkahelyes szerelést, tudnia kell a gyártásszervezés alapfogalmait. Tudnia kell a gyártósori munkahelyek és a robotok irányítási rendszerét és kapcsolatát.  Kezelnie kell a kis teherbírású emelőgépeket. Ellenőrzéseket kell végrehajtania, ilyen az idegenáru ellenőrzés, végellenőrzés, tömegcikk átvételi ellenőrzés, gyártás közbeni ellenőrzés. Ismernie kell az erősítőket, a villamos szabályozást, a jelátalakítókat, és a beavatkozó és végrehajtó szerveket. Legalább alapjáratú ismereteinek kell lenni a villamos és elektrotechnikai mérésekben és a PID (Proportional = hibajel, Integral = hibajel integrálja, Derivative =hibajel változási sebessége) elektronikában.

gyartosori-operator-002

A gyártósori operátornak olvasnia és értelmeznie kell a villamos, hidraulikus, pneumatikus és gépészeti rajzokat, tudnia kell kezelni a műszaki táblázatokat, értelmeznie kell a gépelemek jelképeit. Használnia kell a munkabiztonsági eszközöket és felszereléseket, be kell tartania a környezetvédelmi előírásokat, használnia kell és értelmezni a beavatkozási határokat, kártyákat és az ellenőrzési határokat, kártyákat.

 

Ha precíz vagy, van kézügyességed és képes vagy önállóan dolgozni, de jól tudsz másokkal is együttműködni, akkor ezt a munkát neked találták ki. Légy Te is gyártósori operátor, és találd meg a neked megfelelő állást.