Minőségellenőr

Mi az a minőség-ellenőrzés?

Ahhoz, hogy tudjuk, mivel foglalkozik egy minőségellenőr, tisztában kell lennünk a minőség-ellenőrzés fogalmával is. A minőség-ellenőrzés azt takarja, hogy a gyártási folyamat bármely pontján vizsgálatot tarthatnak a minőségellenőrök a minőségi követelmények betartásának érdekében. A minőség-ellenőrzés a termeléstől teljesen külön álló rész. Régen a művezetők voltak egyben a minőségellenőrök is, de ma már erre a célra külön személyek és szervezetek állnak rendelkezésre. Mára egy teljesen különálló szakmává vált, és ezzel együtt fontos részét képzi a gyártási folyamatnak.

minosegellenor-001

A minőség-ellenőrzésnek a célja, hogy minden esetben érvényesüljenek a különböző előre fixált minőségi követelmények. A legfontosabb szerepe a minőség-ellenőrzésnek a hiba megállapítása.

 

A minőségellenőr feladatai

Miután ismerjük a minőség-ellenőrzés szerepét és jelentőségét, térjünk is rá az ellenőrzést végző személyre, a minőségellenőrre.

Az előzőek alapján tehát a minőségellenőr az a személy, kinek a feladatai közé tartozik az alkotóelemek, alkatrészek és a késztermékek ellenőrzése, válogatása és javítása, az ügyfelek által megadott szempontok szerint. Egy minőségellenőrnek szüksége van különböző manuális képességekre és készségekre, azért, hogy az utasításoknak és az előírásoknak megfelelően legyen képes dolgozni, kell, hogy ismerje a mérési eljárásokat, és képesnek kell lennie értelmezni a különböző műszaki rajzokat is. Aki minőségellenőrként dolgozik, tudnia kell használni a tolómérőt, a hézag és vastagságmérőt, vagy pedig tudnia kell a mikrométert használni, és ezeken felül a megrendelések megvalósításából is ki kell vennie a részét.

minosegellenor-002

Ez a munkakör azoknak alkalmas, akik fiatalok, képesek önmaguk fejlesztésére, lelkes és ambiciózus személyek.

Tudnia és alkalmaznia kell a szükséges szabványokat a minőség-ellenőrzéshez, és tudnia kell a jogi előírásokat is, ismernie kell a minősítési és mintavételi módszereket, képesnek kell lennie a minőség átvételre a termékeknél, a megfelelő okmányokat ki kell tudnia tölteni. Tudnia kell pl. jegyzőkönyvet készíteni. Képesnek kell lennie technológiai utasításoknak a kidolgozására, alkalmaznia kell a különböző berendezéseket, eszközöket és a megfelelő vizsgálati módszereket. Be kell tartania a környezetvédelmi és tűzvédelmi, munkavédelmi előírásokat.

 

Ha alkalmasnak érzed magad az önálló, precíz munkavégzésre, akkor ezt a munkát Neked találták ki! Böngéssz aktuális munkáink között!